Arne Fjørtoft

Screen Shot 10-14-14 at 02.33 PM

Arne Fjørtoft har bakgrunn som journalist og kringkastingsmann, men er i dag mest kjent som initiativtaker til og leder av en rekke organisasjoner og prosjekter som arbeider for bærekraftig utvikling og en rettferdig informasjonsorden i den tredje verden.

Etter ordinær skolegang i Sauda reiste Fjørtoft en tid ut som sjømann. Deretter utdannet han seg til typograf i farens trykkeri. Parallelt med dette var han aktiv i godtemplarungdomslaget Vardevakt og i Venstre, og han ble snart valgt inn i ledende posisjoner i både ungdomslaget og lokalpartiet, bl.a. som representant i kommunestyret i Sauda.

Unge Arne hadde allerede som sjømann sprengt lokalsamfunnets grenser og ville videre i livet. Etter å ha begynt å skrive i lokalavisen i Sauda reiste han til Stavanger, hvor han for alvor tok opp journalistikken. Han skrev i Stavanger Aftenblad, og fikk etter hvert en stilling i NRKs Rogalandssending. I Stavanger ble han dessuten valgt inn i bystyret. Siden kom han til NRK i Oslo, først i Barne- og ungdomsavdelingen, deretter til Dagsrevyen, hvor han var ankermann og senere utenriksreporter. Han var f.eks. den første fjernsynsjournalisten som intervjuet statsminister Sheikh Mujibur Rahman etter at han kom ut av fengsel i Vest-Pakistan og tilbake til det frie Bangladesh i januar 1972.

I midten av 1960-årene holdt Norges Godtemplar Ungdomsforbund (NGU) et av sine landsmøter i Fjørtofts hjembygd. I Stavanger hadde han fått kontakt med Anthony Rajendram fra det daværende Ceylon (nå Sri Lanka), som hadde en idé om utvikling i sitt lokalsamfunn i Jaffna helt nord i landet. Under landsmøtet fattet NGU vedtak om å gå inn i utviklingsarbeidet, og Cey-Nor Development Project, som bl.a. omfattet båtbyggeri for fiskebåter, fryseri, garnfabrikker, helsesenter og ulike typer landsbyutvikling, så dagens lys i Thoppukadu på øya Karainagar. Prosjektet vokste frem med støtte fra norsk ungdom – gjennom bl.a. “Te for 10”-aksjoner – og Direktoratet for utviklingshjelp, men strandet etter ca. 10 år, i første rekke på grunn av den blodige borgerkrigen mellom tamiler og singalesere på Sri Lanka.

Fjørtoft fant snart andre uttrykk for sitt engasjement; først gjennom miljø- og mediaorganisasjonen Worldview International Foundation (WIF), hvor han har vært generalsekretær siden starten 1979, senere også som direktør i Young Asia Television (YA-TV), som sender fjernsynsprogram om mennesker, utvikling og miljø over hele den asiatiske region og som kan nå over 1 milliard mennesker. WIF og YA-TV driver også opplæring av informasjons- og mediepersonell i hele Sørøst-Asia.

Arne Fjørtoft har tilbrakt mesteparten av sitt voksne liv på reise i Asia. Få kjenner det asiatiske kontinent så godt som saudabuen, og få har maktet å formidle inntrykk gjennom bøker og fjernsyn nettopp som “Mr. Arne”. Hans virksomhet omfattet i år 2000 et tjuetalls organisasjoner, hvor han både er initiativtaker og styreformann, og hvor hovedmotivet hele tiden er å bygge broer og skape utvikling. Det gjelder f.eks. et jordbruksprosjekt i Bangladesh, hvor ca. 8000 barn hvert år reddes fra blindhet gjennom etableringen av lokale kjøkkenhager som sikrer det nødvendige daglige inntak av vitamin A. Ved WIFs hjelp er det etablert omkring to millioner kjøkkenhager i Bangladesh.

I sin ungdom vant Fjørtoft en gang prøvenominasjonen i Venstre i Rogaland (1968) med tanke på en fremtidig stortingstaburett. Ved den endelige nominasjonen nådde han ikke opp, men han beholdt sitt engasjement for partiet mens det henslepte de følgende tiårene i “skyggenes dal”, og 1986 ble han valgt til partiformann, et verv han innehadde frem til 1990.

Fjørtoft er på sin måte en ener og bekreftelsen på ordtaket om at “ingen blir profet i eget land”. I Sri Lanka er han lommekjent, og resten av verden har han som tumleplass for sine tanker og ideer, som gjerne settes ut i livet før motkreftene får anledning til å virke. Fjørtoft er respektert av høy og lav, av politikere og regjeringssjefer, han har karisma og er en god folketaler. Ofte er han blitt kritisert for å gå andre og nye veier, for å gå direkte til ministre og beslutningstakere, men i Fjørtofts verden haster det alltid. Til tross for motgang gir han ikke opp troen på det gode i mennesket – uansett hvor i verden det måtte være.

Arne Fjørtoft har mottatt flere internasjonale utmerkelser for sin innsats i den tredje verden. 1994 ble han utnevnt til ridder av den thailandske Hvite Elefants orden for sitt arbeid blant stammefolk og narkotikabekjempelse i Det gylne triangel.

HER ER ET UTVALG AV AVISARTIKLER

Kraftig refs av Arne Fjørtoft

Screen Shot 10-14-14 at 03.07 PMI en rapport fra januar 2001 som hittil ikke har vært kjent for offentligheten, leverer konsulentselskapet Nordic Consulting Group (NCG) oppsiktsvekkende krass kritikk av samrøret mellom Arne Fjørtofts ideelle organisasjon Worldview International Foundation (WIF), og kommersielle datterselskaper som ledes av samme Fjørtoft.

Link til resten av artikkelen

Transparency International Slakter NRK-dokumentar

I SAMTALE: Tomm Kristiansen (t.v.) besøkte Arne Fjørtoft på Sri Lanka flere ganger under arbeidet med «Paradismannen». Her er han og Fjørtoft i samtale. Foto: Fra «Paradismannen» på NRK

I SAMTALE: Tomm Kristiansen (t.v.) besøkte Arne Fjørtoft på Sri Lanka flere ganger under arbeidet med «Paradismannen». Her er han og Fjørtoft i samtale.
Foto: Fra «Paradismannen» på NRK-NRK beskyldes for å ha laget en ukritisk PR-film til støtte for sin tidligere utenriksreporter Arne Fjørtoft.

NRK beskyldes for å ha laget en ukritisk PR-film til støtte for sin tidligere utenriksreporter Arne Fjørtoft. 

– På mange måter var dette et PR-program for Fjørtoft. Det gir ham masse goodwill hos folk som ikke har forstått den knallharde kritikken hans organisasjon har fått for brudd på regnskapsføring, administrativt rot og manglende rapportering. Hvem andre, i tilsvarende situasjon, får slik PR? spør Jan Borgen, leder for Transparency International – en ikke-statlig vaktbikkje for habilitet og åpenhet i internasjonalt næringsliv.

Link til resten av artikkelen

Arne Fjørtoft slår tilbake

Screen Shot 10-14-14 at 02.33 PMAlle hørte på Arne Fjørtoft. Mannen som viste vei i fattige og krigsherjede Sri Lanka. Så i 2003 smalt det; bistandspenger på avveie og finansiering av terrorisme. Det var beskyldningene. Nå tar han bladet fra munnen og gir sin versjon av det som skjedde.

– Det var en heksejakt!

Arne Fjørtoft har holdt en lav profil etter at hans bistandsorganisasjon ble satt under gransking for pengejuks. Nå snakker han ut i sin nye bok ”Rapport frå paradis”. Her tar han et kraftig oppgjør med både politikere og andre, som han mener spredde rykter og usannheter om hans virksomhet.

«Jeg følte meg rettsløs og veldig alene da avisoppslagene kom» Arne Fjørtoft til Sånn er livet

Link til resten av artikkelen

– SKILSMISSERYKTENE STARTET ETTER         TRE-FIRE ÅR

BRUDDRYKTER: Få år etter at Ragnhild i 1971 giftet seg med Venstre-politiker Arne Fjørtoft begynte ryktene om at de to skulle skilles.

BRUDDRYKTER: Få år etter at Ragnhild i 1971 giftet seg med Venstre-politiker Arne Fjørtoft begynte ryktene om at de to skulle skilles.

Men Ragnhild Sælthun Fjørtoft er fortsatt gift med tidligere Venstre-leder Arne Fjørtoft. 

Nylig tok Ragnhild Sælthun Fjørtoft (67) farvel med NRK-publikumet etter å ha vært Hallo-dame siden 1969. Selv om mange nordmenn føler at de kjenner Ragnhild, er det ikke alle som vet noe om hennes privatliv.

Fjørtoft er gift med tidligere Venstre-leder Arne Fjørtoft og det var ikke alltid like lett å være sammen med en mann som reiste verden rundt med jobben.

– Skilsmisseryktene startet allerede etter at vi hadde vært gift i tre-fire år. Arne har alltid reist mye og jobbet med utviklingsprosjekter. Nå er han pensjonist for lengst, men han står fortsatt på med flere u-hjelps-prosjekter. Han bor i Sri Lanka og Burma og er bare hjemme en gang i blant, sier hun til Dagbladet.

Da sønnene Rune og Roar vokste opp følte ikke Ragnhild at hun kunne be ektemannen være mer hjemme og på den måten hindre hans viktige arbeid.

– Det har sine negative sider, så klart. Og så pass mye kan jeg si, at jeg tror sønnene savnet faren sin. Men da jeg var ung, opplevde jeg at Arne var så sterk i sitt ønske om å dra ut og redde verden, for å bruke dette litt skjødesløse begrepet, at jeg ikke syntes jeg kunne hindre ham.

Kilde til denne artikkelen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s